Διαλέξεις 2023

Ο ρόλος του βελονισμού στα συμπτώματα σωματοποίησης - Αγγελική Πετροπούλου

Υπάρχει ένα μεγάλο σύμπλεγμα σωματικών συμπτωμάτων που έχουν συναισθηματική προέλευση. Διαταραχές ύπνου, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα όρεξης, δύσκαμπτοι μύες και πολλά άλλα συχνά σχετίζονται με προηγούμενες εσωτερικές συναισθηματικές συγκρούσεις. Είναι ο βελονισμός λύση σε τέτοια προβλήματα;

The role of acupuncture in somatization symptoms

 There is a big cluster of somatic symptoms that have an emotional origin. Sleep disorders, digestive and appetite problems, stiff muscles and many more are often related to precedent inner emotional conflict. Is acupuncture a solution to such problems?

 

Συνδυαστική προσέγγιση για την ανάπλαση του δέρματος και την ολιστική ευεξία - Μιχαήλ Ταραμπέ

Η παρέμβαση μας στοχεύει στην  διερεύνηση του της ευεργετικής  συνδυαστικής εφαρμογής του βελονισμού και της σύγχρονης εξατομικευμένης ιατρικής. Η δυνατότητα αυτής της εφαρμογής θα  προσφέρει απτά και θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα  στην πρόληψη και τη θεραπεία ειδικά των χρόνιων νοσημάτων .

Η πρακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των ατόμων σε απλές αλλά αποτελεσματικές μεθόδους για την  φροντίδα του εαυτού ,  μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη των νόσων .

Η σύντομη αυτή παρουσίαση θα δώσει ώθηση στους κλινικούς ιατρούς να ασχοληθούν με σημαντικούς συντελεστές διατήρησης της Υγείας αλλά και πρόληψης όπως : η  διατροφή ( μεσογειακή),  ο άξονας νου συναισθήματος   σώματος (προσεγγίσεις διαχείρισης του στρες),βελτιστοποίηση ύπνου και  φυσική δραστηριότητα . Θα αναφερθούν επιγραμματικά και άλλοι καθοριστικοί  τομείς όπως η προστασία του  περιβάλλοντος (επίπεδα ρύπανσης, μόλυνσης , η προσωπική ανάπτυξη (ανάπτυξη και μάθηση), σχέσεις (Οικογένεια, Φίλοι και Συνάδελφοι), και Πνεύμα και Ψυχή (ζώντας με νόημα και σκοπό).

Πέρα από την προσωπική φροντίδα υγείας,  είναι επίσης σημαντική  η χρήση του βελονισμού ως  συντονιστικού θεραπευτικού εργαλείου στη  χρήση μέσων κα από την  συμβατική φροντίδα, όπως τα φάρμακα και άλλες  διαδικασίες, καθώς και συμπληρωματικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις υγείας (CIH), τεχνικές νου -σώματος  και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Αυτή η ολιστική και συνδυαστική ιατρική προσέγγιση πιστεύουμε είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διατήρηση της Υγείας και θα αναλυθούν οι βασικές αρχές εφαρμογής στην καθημερινή ιατρική μας πράξη.

Ωτοβελονισμός, ιστορική αναδρομή, θεραπευτικές εφαρμογές και τεχνικές διέγερσης - Nives Scarale

Ο Ωτοβελονισμός-Ωτοθεραπεία ανήκει στα μικροσυστήματα του σωματικού βελονισμού, τα οποία αποτελούν μέρος της συμπληρωματικής ιατρικής όπως καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ.

Οι ιστορικές αναφορές σε πρακτικές που εφαρμόζονται στο αυτί για θεραπευτικούς σκοπούς χρονολογούνται από τους μεγάλους πολιτισμούς του παρελθόντος (Αιγυπτιακός, Ελληνικός, Ρωμαϊκός).

Στη σύγχρονη εποχή, ο πατέρας του Ωτοβελονισμού – Ωτοθεραπείας είναι ο Dr Paul Nogier, ο οποίος στη Γαλλία, τη δεκαετία του 1950, χάρη στην παρατήρηση και τη διαίσθησή του, όρισε ότι στο πτερύγιο του αυτιού υπάρχει μια αντιπροσώπευση σωματικών δομών και λειτουργιών. Το 1957 δημοσίευσε τον πρώτο Ωτικό χάρτη.  Στη συνέχεια οι Κινέζοι δημοσίευσαν και τον δικό τους Ωτικό χάρτη  και αυτό έφερε αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνώς, με τη γέννηση διαφόρων σχολών (Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιταλία κ.λπ.) σε όλο τον κόσμο που συνέβαλαν σε ένα κρεσέντο επιστημονικής  και κλινικής έρευνας.

Ιδιαίτερα  τα τελευταία 20 χρόνια, χάρη σε νευροφυσιολογικές μελέτες, την ιδιαίτερη τριπλή ωτική νεύρωση (Πνευμονογαστρικό-Τρίδυμο-Νωτιαίο), και τη χρήση εξελιγμένων απεικονιστικών οργάνων, καταφέραμε εν μέρει, να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς δράσης με τους οποίους επιτυγχάνονται θεραπευτικές επιδράσεις στον πόνο (Μυοσκελετικό , Νευροπαθητικό, Κεντρικό, Σπλαχνικό, Ημικρανίες, κλπ) αλλά και στις λειτουργικές διαταραχές (Ψυχοσωματικές, Εθισμοί,  Κατάθλιψη, Επιληψία, Διατροφικές διαταραχές, κλπ ) απλώς διεγείροντας το πτερύγιο του αυτιού με τη χρήση: ερεθισμάτων πίεσης,  νηματοειδούς βελόνας,  ημιμόνιμων βελόνων ή με τη χρήση τόσο , επιδερμικής  ( Auricular Percutaneous Nerve Stimulation)  όσο και διαδερμικής ηλεκτροδιέγερσης (Auricular Trancutaneous Nerve Stimulation)  σε ωτικά σημεία.

Σύμφωνα με τις μηχανές αναζήτησης, υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων που επιβεβαιώνουν την επίδραση και την αποτελεσματικότητα της διέγερσης του πτερυγίου του αυτιού σε πολλαπλές παθολογίες.

Εΰφυές ρομπότ moxibustion οδηγούμενο απόγράφημα γνώσης - Tiancheng Xu

Η έρευνα στον βελονισμό με διεπιστημονική συμμετοχή έχει αποφέρει πλούσια επιτεύγματα. Η νοημοσύνη του βελονισμού έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες μέσα από τις κοινές προσπάθειες μελετητών και εταιρειών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνώς. Χάρη σε τεχνολογίες όπως οι ελαφροί ρομποτικοί βραχίονες και τα εύκαμπτα μηχανικά χέρια, ένας αυξανόμενος αριθμός ευφυών συσκευών βελονισμού έχει σταδιακά μεταβεί από τα εργαστήρια σε κλινικές εγκαταστάσεις, εξυπηρετώντας εκατοντάδες ασθενείς. Αυτή η διάλεξη θα εξετάσει πρώτα την έρευνα για τα ρομπότ βελονισμού στη δεκαετία του 1980 και θα παρουσιάσει δημόσια για πρώτη φορά σχετικό ιστορικό υλικό. Χτίζοντας πάνω σε αυτό το θεμέλιο, θα εμβαθύνει στις βασικές λειτουργίες και τις κλινικές εφαρμογές των ευφυών ρομπότ moxibustion, τα οποία έχουν λάβει πιστοποιητικά εγγραφής ιατρικής συσκευής Κλάσης ΙΙ από το NMPA. Προκαλεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το ρομπότ έχει ήδη εφαρμοστεί σε διάφορα τμήματα πολλών νοσοκομείων υψηλού επιπέδου και έχει εξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, η διάλεξη θα παρουσιάσει έρευνα για αλγόριθμους που οδηγούν έξυπνες συσκευές βελονισμού, εστιάζοντας συγκεκριμένα στον ρόλο των γραφημάτων γνώσης στον έξυπνο μετασχηματισμό του βελονισμού.

Addiction Medicine και Βελονισμός - Κωνσταντίνα Θεοδωράτου

Ο εθισμός είναι μια πολύ κοινή, χρόνια διαταραχή υγείας και συμπεριφοράς. Κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι ότι περιλαμβάνει την καταναγκαστική αναζήτηση και λήψη μιας ουσίας ή την εκτέλεση μιας δραστηριότητας παρά τις αρνητικές ή επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία και την καθημερινή ζωή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ξεκινούν οι εθισμοί, αλλά υπάρχει ένα κοινό σημείο: όλα τα είδη εθισμών έχουν σκοπό να αλλάξουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Ο εθισμός είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες, θεραπείες και κέντρα φροντίδας που βοηθούν με την παροχή συμβουλών και τη διαχείριση της διακοπής. Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί και έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς με εθισμό σε όλο τον κόσμο. Θα παρουσιάσουμε τους διαφορετικούς τύπους βελονισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουμε άτομα με διαφορετικούς τύπους εθισμών.

Ολοκληρωμένη Αθλητιατρική - Γεώργιος Λαζάρου

Η Ολοκληρωμένη Ιατρική συνδυάζει πρακτικές και θεραπείες από την εναλλακτική ιατρική με τη συμβατική ιατρική. Συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τον ορισμό του Ιατρικού Βελονισμού, δηλαδή την πρακτική του βελονισμού από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι δεν μπορούν να χάσουν τη δυτική τους οπτική, ακόμη και όταν το επιθυμούν. Η Ολοκληρωμένη Αθλητιατρική περιλαμβάνει τη χρήση βελονών, μαζί με άλλες μεθόδους. Ωστόσο, ο Βελονισμός δεν είναι απλώς τοποθέτηση βελονών στα επώδυνα σημεία. Θα πρέπει να ακολουθεί σωστή ιατρική διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών. Βασικός εργαστηριακός έλεγχος είναι υψίστης σημασίας και τα επίπεδα βιταμίνης D θα πρέπει να θεωρούνται υποχρεωτικά σε όλες τις περιπτώσεις ανεξήγητων μυοσκελετικών συμπτωμάτων σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες και εφήβους. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι εξίσου σημαντική όσο και ο βελονισμός σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Η PTH και η TSH θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται, παρά την τάση για εύκολη (και τις περισσότερες φορές περιττή) μαγνητική τομογραφία. Η φυσιοθεραπεία και το μασάζ χρησιμοποιούνται συχνά σε καθημερινή βάση, σε αντίθεση με τις διατάσεις, οι οποίες δεν είναι και τόσο δημοφιλείς σε πολλούς επίλεκτους αθλητές, ακόμη και όταν υπάρχει μακροχρόνιο ιστορικό μυϊκών τραυματισμών. Στις περιπτώσεις αυτές, οι μυϊκές διατάσεις, είτε δυναμικές είτε στατικές, μπορούν να προλάβουν υποτροπές, ενώ ο Προληπτικός Βελονισμός, σε σαφώς επιλεγμένα περιστατικά, μπορεί να μειώσει τις υποτροπές ακόμη περισσότερο.

Ωτική Νευροαντανακλαστική Μέθοδος – Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός στην αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων. - Θεόδωρος Γκατζούνης , Φυσίατρος

Εισαγωγή: H Ωτική Νευροαντανακλαστική Μέθοδος (ΩΝΜ), είναι ένας όρος που περιλαμβάνει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν το μικροσύστημα στο πτερύγιο του αυτιού, για την αντιμετώπιση καταστάσεων όλου του οργανισμού. Ανάλογα με τον τρόπο παρέμβασης (σπορίδια, πιέσεις στο ωτικό πτερύγιο, βελόνες, ηλεκτρικός ερεθισμός), η μέθοδος χαρακτηρίζεται και ως Ωτοθεραπεία, Ωτικό Acupressure, Ωτοβελονισμός, ηλεκτρο-ωτοβελονισμός.  

Σκοπός: Η παρουσίαση πρωτοκόλλων ΩΝΜ για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους τρόπους παρέμβασης σε κάθε κατάσταση.

Μέθοδοι: Θα αναλυθούν τα πρωτόκολλα δράσης της μεθόδου για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων και ειδικότερα για:

  • Κρίση Αρτηριακής Υπέρτασης,
  • Αλλεργική αντίδραση,
  • Αντιμετώπιση Πυρετού – Αμυγδαλίτιδας,
  • Οξύς μη παραγωγικός Βήχας και
  • Οξύς πόνος από τραυματισμό στον Ώμο.

Αποτελέσματα: Εργασίες από την Διεθνή βιβλιογραφία και κλινικά περιστατικά που αφορούν τις καταστάσεις που θα αναλύσουμε, έδειξαν σημαντικά οφέλη ως προς τη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου, μέσω της στατιστικής ανάλυσης και της οπτικής αναλογικής κλίμακας (VAS). Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπιστήκαν.

Συζήτηση: Η αρχή λειτουργίας της μεθόδου βασίζεται στο ότι υπάρχουν νευρικά στελέχη στο πτερύγιο του αυτιού, που ενεργοποιούνται μέσω ειδικών ωτικών σημείων και τα οποία επιδρούν νευρο-αντανακλαστικά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έτσι μπορεί να επιδράσει σε ολόκληρο τον οργανισμό και να επιτευχθεί παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτική, αγχολυτική δράση, βελτίωση στη διάθεση, την υπέρταση και την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η ΩΝΜ αντιμετωπίζει τόσο χρόνιες όσο και οξείες καταστάσεις με θετικά και άμεσα αποτελέσματα.

Συμπεράσματα: Η ΩΝΜ, μπορεί να δράσει άμεσα σε οξείες καταστάσεις ώστε να ανακουφίσει τα συμπτώματα και μειώνει τον πόνο των ασθενών με οξύ τραυματισμό.  Τα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά της διεθνούς βιβλιογραφίας. Όπως σε κάθε περίπτωση παροχής πρώτων βοηθειών σε οξείες καταστάσεις, χρειάζεται φυσικά το άτομο να παραπέμπεται σε δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα.

Νέες μέθοδοι στην Ιατρική του Πόνου - Εμμανουέλα Κουτουλάκη

Ο πόνος έχει περίπλοκη παθοφυσιολογία που σχετίζεται με βιολογικούς αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες και οδηγεί το άτομο σε εξασθένηση. Ο επίμονος πόνος γίνεται αφόρητος για τους ασθενείς, με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τα παυσίπονα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αναλγησία των ασθενών, αλλά η ασφάλεια και ο εθισμός σε αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την ανακούφιση του πόνου. Μέχρι στιγμής, τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου είναι τα οπιοειδή και τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ταυτόχρονα, ο εθισμός, η υπνηλία και άλλες παρενέργειες δεν μπορούσαν να αγνοηθούν. Η σοβαρή κρίση οπιοειδών είναι ένα σκληρό ζήτημα που χρήζει περισσότερης προσοχής. Είναι επιτακτική η αναζήτηση ασφαλών θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του πόνου. Λόγω της έλλειψης αναλγητικών φαρμάκων με επαρκή θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά  και χωρίς εμφανείς παρενέργειες, έχει προωθηθεί περαιτέρω η έρευνα εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου. Δεδομένου της ασφάλειας και των λιγότερων παρενέργειών, ο βελονισμός,  έχει σταδιακά αναγνωριστεί ως μέθοδος θεραπευτικής παρέμβασης στη συμπληρωματική ιατρική, και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ασθενειών πόνου.

Τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι ο βελονισμός ανακουφίζει τον οξύ πόνο σε καταστάσεις όπως ο μετεγχειρητικός πόνος, ο οξύς πόνος στην οσφυϊκή χώρα, ο τοκετός, η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, οι κεφαλαλγίες τύπου τάσης και οι ημικρανίες. Επιπλέον, ο βελονισμός ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο, για παράδειγμα, οσφυαλγία (LBP), οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΚΟΑ), κεφαλαλγία, πόνο στους ώμους και πόνο στον αυχένα.

Παρουσίαση των πρόσφατων τάσεων της Κορεατικής Ιατρικής - Dongwoo Nam, Τμήμα Βελονισμού και Μόξας, Κολλέγιο της Κορεατικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Kyung Hee.

Θεωρητικά

Ιστορικό: Καθώς το ιατρικό περιβάλλον άλλαξε κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID 19 έχουν αναπτυχθεί συστήματα ηλεκτρονικής διαδικτυακής μάθησης και διάφορα νέα μαθήματα έχουν γίνει δημοφιλή.

Μέθοδος: Θα παρουσιάσω αυτό που τώρα επιδιώκουν να μάθουν οι Κορεάτες Ιατροί. Μερικές τεχνικές και μεθόδους βελονισμού που χρησιμοποιούνται στην Κορέα και τις πρόσφατες τάσεις των εξειδικευμένων κλινικών στην Κορέα.

Αποτελέσματα: Μερικά μαθήματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αυτές τις μέρες είναι η Κλινική Υπερηχογραφία, Κλινική Ακτινολογία, Chuna – Χειροπρακτική, Τεχνογνωσία Δικτύων Ιατρικών Κλινικών Franchise Κορεατικής Ιατρικής, Εφαρμογή Συνταγών με βότανα, και Νέες Τεχνικές Βελονισμού. Στη συνέχεια θα εισαγάγω τις θεωρίες του βελονισμού όπως Sa-am Acupuncture, 1 point Acupuncture, Dong-xi acupuncture, Balance Acupuncture, and Tae-guk Acupuncture.

Συμπέρασμα: Οι κλινικές και τα νοσοκομεία της Κορεατικής Ιατρικής γίνονται πιο εκσυγχρονισμένα, εξειδικευμένα και ακολουθούν προκαθορισμένες-ασφαλείς τεχνικές.

Λέξεις-κλειδιά: Κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής- Φυτικό φάρμακο- Κορεατική ιατρική – παραδοσιακό φάρμακο.

Ο Βελονισμός στην Ογκολογία και την Παρηγορητική Ιατρική. Εμπειρία του Τμήματος Βελονισμού TCM του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο - Marcia Yamamura

Η εφαρμογή του βελονισμού για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο και των συμπτωμάτων τους έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και ο Βελονισμός, TCΜ, θεωρείται ως Συμπληρωματική και Ολοκληρωμένη Παραδοσιακή Ιατρική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και συνδυάζεται με τη σύγχρονη- συμβατική ιατρική στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Ιατρικής για την αντιμετώπιση πολυάριθμων συμπτωμάτων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των ογκολογικών ασθενών, όπως ο πόνος, το άγχος , η κατάθλιψη, η ναυτία και ο έμετος και χωρίς αμφιβολία, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.

Το Νοσοκομείο του Σάο Πάολο, το νοσοκομείο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, UNIFESP,  είναι ένα δημόσιο ίδρυμα που έχει ενσωματωθεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Βραζιλίας. Σε αυτό το νοσοκομείο πολύ ποιοτικής και υψηλών προδιαγραφών εφαρμογής της ιατρικής, ο Βελονισμός είναι μέρος της λίστας των θεραπειών που είναι διαθέσιμες για νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι ογκολογικοί ασθενείς εντάσσονται επίσης  στα προγράμματα παρακολούθησης της Μονάδας Βελονισμού Παρηγορητικής και Επείγουσας Φροντίδας Βελονισμού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν να είναι πολλά υποσχόμενα, ειδικά σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σε ασθενείς με όγκους κεφαλής και τραχήλου, όπως και καρκίνο του εντέρου.

Βελονισμός και ολοκληρωμένη ιατρική - Isabel Girald

 Η έννοια της Ολοκληρωμένης Ιατρικής είναι παρούσα στην επαγγελματική μας ζωή εδώ και μερικές δεκαετίες. Σε αυτή την παρουσίαση θα μιλήσουμε για το τι είναι πραγματικά η Ολοκληρωτική Ιατρική, το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στη συμβατική ιατρική, πώς να βελτιώσετε την ιατρική με την ολοκληρωμένη ιατρική και πώς να συνδέσετε τον ιατρικό βελονισμό με την ολοκληρωμένη ιατρική.

Όπως είπε ο Ισπανός ποιητής Antonio Machado  «Camiante no hay camino se hace camino al andar» «Δεν υπάρχει μονοπάτι, το μονοπάτι φτιάχνεται περπατώντας»

Το μονοπάτι φτιάχνεται και είμαστε μέρος του.

The concept of Integrative Medicine has been present in our professional  lives for some decades. In this presentation We will talk about what Integrative Medicine really is, the role it has to play in conventional medicine, how to improve medicine with integrative medicine and how to link medical acupuncture with integrative medicine. 
 
As the Spanish poet Antonio Machado said  ” Caminante no hay camino se hace camino al andar” ” There is no path , the path is made by walking “
 
The path is being made  and We are part of it .

Σύγχρονες Εφαρμογές Κλασικών Μεθόδων Βελονισμού στη Νότια Κορέα - Yοοmin Choi, Πανεπιστήμιο Woosook

Η κορεατική ιατρική επεκτείνεται συνεχώς με την ανάπτυξη ιατρικών συσκευών και τεχνολογίας. Σε αυτή την παρουσίαση, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τις σύγχρονες κλινικές εφαρμογές των τεχνικών βελονισμού της παραδοσιακής κορεατικής ιατρικής. Αρχικά, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τη φαρμακοπαρακέντηση. Κλασικά γνωστός ως «υδροβελονισμός», ο φαρμακοβελονισμός είναι μια θεραπεία που συνδυάζει φυτική ιατρική και θεραπεία βελονισμού με έγχυση φαρμακευτικών βελόνων σε σημεία βελονισμού σύμφωνα με την παραδοσιακή κορεατική ιατρική θεωρία. Το δεύτερο είναι η θεραπεία με νήμα. Οι βελόνες βελονισμού και το νήμα που έχει απομείνει εφαρμόζονται στα σημεία βελονισμού για να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα που διαρκεί. Είναι μια δημοφιλής μέθοδος βελονισμού, ειδικά για θεραπεία πόνου και αισθητικές επεμβάσεις. Το τρίτο είναι η οξυγονοτομή. Το άκρο της βελόνας που μοιάζει με λεπίδα χρησιμοποιείται για την αποκόλληση συμφύσεων στους μαλακούς ιστούς, ειδικά για χρόνιες παθήσεις. Τέλος, υπάρχει ο βελονισμός με λέιζερ. Ο βελονισμός με λέιζερ με χρήση LLLT (θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου), επίσης γνωστή ως «κρύο λέιζερ», είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που ελαχιστοποιεί την απόρριψη του βελονισμού από τους ασθενείς και προάγει τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο, η θεραπεία με βελονισμό στη Νότια Κορέα ονειρεύεται να διαφοροποιηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Ελπίζουμε ότι οι μέθοδοι βελονισμού που εισάγονται εδώ μπορούν να αξιοποιηθούν στο ελληνικό ιατρικό περιβάλλον.

Εμπειρία και καταστάσεις στην κλινική πρακτική του ιατρικού βελονισμού - Οδηγός βήμα προς βήμα για μια ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση - Francisco Lozano & Fernando Alcala

​Εισαγωγή: Η μέθοδος νευροαντανακλαστικού αυτιού (ANM), είναι ένας όρος που περιλαμβάνει τεχνικές που χρησιμοποιούν το μικροσύστημα του αυτιού για τη θεραπεία παθήσεων ολόκληρου του οργανισμού. Ανάλογα με τη μέθοδο παρέμβασης (σπόροι, πίεση στον λοβό του αυτιού, βελόνες, ηλεκτρική διέγερση), η μέθοδος ταξινομείται ως Αυτοθεραπεία, Βελονισμός αυτιού, Ωτοβελονισμός, Ηλεκτρο-Ωτοβελονισμός.

Σκοπός: Η παρουσίαση πρωτοκόλλων ANM για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους τρόπους παρέμβασης σε κάθε περίπτωση.

Μέθοδοι: Τα πρωτόκολλα της μεθόδου θα παρουσιαστούν για οξείες καταστάσεις και ειδικότερα για:

κρίση υπέρτασης,
Αλλεργία,
Θεραπεία Πυρετού – Αμυγδαλίτιδα,
Οξύς μη παραγωγικός Βήχας και
Οξύς πόνος από τραυματισμό στον ώμο.

Αποτελέσματα: Αυτές από τη διεθνή βιβλιογραφία και κλινικές περιπτώσεις που αφορούσαν τις καταστάσεις που θα αναλύσουμε, έδειξαν σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου, μέσω στατιστικής ανάλυσης και οπτικής αναλογικής κλίμακας (VAS). Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν αμέσως σε όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν.

Συζήτηση: Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν νευρικά στελέχη στον πτερύγιο του αυτιού, τα οποία ενεργοποιούνται μέσω συγκεκριμένων σημείων του αυτιού και έχουν νευροανακλαστική επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, το ANM μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα και να επιτύχει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αγχολυτικά αποτελέσματα, βελτίωση της διάθεσης, υπέρταση και ανοσοποιητική λειτουργία. Το ANM αντιμετωπίζει τόσο χρόνιες όσο και οξείες καταστάσεις με θετικά και άμεσα αποτελέσματα.

Συμπεράσματα: Το ANM μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οξείες καταστάσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση του πόνου σε ασθενείς με οξύ τραυματισμό. Το συμπέρασμα αυτό είναι σε ευθυγράμμιση με τη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι βέβαια απαραίτητο, όπως σε κάθε περίπτωση παροχής πρώτων βοηθειών σε οξείες καταστάσεις, η παραπομπή του ατόμου σε δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη.