Ο ρόλος του Βελονισμού στις αλλεργίες – Δρ. Κουτελάκη
Ο βελονισμός έχει διερευνηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα λόγω της δυνατότητάς του να ανακουφίζει τα συμπτώματα και να βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, στη μείωση της φλεγμονής διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία που σχετίζονται με την αναπνευστική λειτουργία.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από κοινά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, όπως ρινική συμφόρηση και φτέρνισμα, και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος.
Μπορεί, επιπλέον να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ανοσολογικής απόκρισης Th1/Th2, η οποία συχνά παραμορφώνεται σε αλλεργικές καταστάσεις, προάγοντας ένα πιο ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αν και ο βελονισμός δεν υποκαθιστά τις συμβατικές θεραπείες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις τυπικές θεραπείες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Συνολικά, ο βελονισμός παρουσιάζει μια πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος, με έμφαση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.
Βελονισμός και χρόνιες «εθιστικές» συμπεριφορές – Δρ. Θεοδωράτου
Ο εθισμός είναι μια πολύ κοινή, χρόνια διαταραχή υγείας και συμπεριφοράς. Κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι ότι περιλαμβάνει την καταναγκαστική αναζήτηση και λήψη μιας ουσίας ή την εκτέλεση μιας δραστηριότητας παρά τις αρνητικές ή επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία και την καθημερινή ζωή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ξεκινούν οι εθισμοί, αλλά υπάρχει ένα κοινό σημείο: όλα τα είδη εθισμών έχουν σκοπό να αλλάξουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Ο εθισμός είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση.
Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες, θεραπείες και κέντρα φροντίδας που βοηθούν με την παροχή συμβουλών και τη διαχείριση της διακοπής. Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί και έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς με εθισμό σε όλο τον κόσμο. Θα παρουσιάσουμε τους διαφορετικούς τύπους βελονισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουμε άτομα με διαφορετικούς τύπους εθισμών.
Yamamura System of Acupuncture to treat Zang Fu chronic diseases ― experience of Federal University of Sao Paulo, Brazil – Dr. Yamamura
WHO defines chronic diseases as cardiovascular diseases (cerebrovascular, ischemic), neoplasms, chronic respiratory diseases and diabetes mellitus.
Integrative medicine and Traditional Chinese medicine, within the scope ofacupuncture, can be used to treat chronic conditions, from primary care to tertiary care.
The experience of the Department of Medical Acupuncture from FederalUniversity of São Paulo (UNIFESP) using the Microsystems developed by Prof. Ysao Yamamura proved to be effective and safe for approaching chronic patients.
Understanding illness through the Santai Theory (Heaven-Earth-Man) alsoensures an integrated approach to the patient and a complete diagnosis, bringing immediate and lasting results.
.
Βελονισμός και Χρόνιος Λόξυγγας – Δρ. Λαζάρου
Η έννοια της χρονιότητας στην ιατρική είναι σχετική ανάλογα με την πάθηση. Ως χρόνια ορίζεται η οσφυαλγία διαρκείας άνω των 6 μηνών. Αντιθέτως, ο λόξυγγας διακρίνεται χρονικά σε οξύ, με διάρκεια έως 48 ώρες, επίμονο, με διάρκεια από 48 ώρες έως ένα μήνα και ανήκεστο – intractable, με διάρκεια πάνω από ένα μήνα. Φαίνεται πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά, όσο διαρκεί ο λόξυγγας, άποψη με την οποία θα συμφωνήσουν όλοι όσοι έχουν βιώσει το σύμπτωμα αυτό ακόμη και στην πιο αθώα του μορφή.
Ο λόξυγγας αποτελεί ένα αντανακλαστικό του οργανισμού με ακαθόριστη χρησιμότητα. Προκαλείται από τη διέγερση του φρενικού και πνευμονο-γαστρικού νεύρου και οδηγεί σε ακούσια έντονη σύσπαση το διάφραγμα και τους μεσοπλεύριους μύες, σε συνδυασμό με απότομο κλείσιμο της γλωττίδας και παραγωγή χαρακτηριστικού ήχου. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του λόξυγγα μπορεί να γίνει με σκευάσματα, όπως αμανταδίνη (ντοπαμινεργικό-αντιπαρκινσονικό), βαλπροϊκό νάτριο (αντιεπιληπτικό) και χλωροπρομαζίνη (αντιψυχωσικό-κατευναστικό-αντιεμετικό), ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και η βακλοφαίνη (μυοχαλαρωτικό με κεντρική δράση), με την τεκμηρίωση των ενδείξεων να πάσχει εμφανώς, ειδικά στο πλαίσιο της τεκμηριωμένης ιατρικής.
Επομένως, μη φαρμακολογική αντιμετώπιση προβάλλει ως ιδιαίτερα ελκυστική, με κυρίαρχη την θέση του βελονισμού, ειδικά καθώς οι υπόλοιπες πρακτικές συμβουλές, όπως κράτημα της αναπνοής, γρήγορη κατάποση παγωμένου νερού, αναπνοή σε χάρτινη σακούλα, κατάποση ξηρής κρυσταλλικής ζάχαρης, ακόμα και ύπνωση, σαφέστατα υστερούν τόσο σε τεκμηρίωση, όσο και σε πρακτική χρησιμότητα.
Ο επίμονος μετεγχειρητικός λόξυγγας είναι επίσημα αναγνωρισμένη οντότητα, αφορά κυρίως χειρουργικές παθήσεις του στομάχου ή άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων, πιθανώς οφείλεται στα φάρμακα που χορηγούνται κατά τη γενική αναισθησία και όταν επιμένει, μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, καταβολή, ευερεθιστότητα, ακόμα και αφυδάτωση και ακούσια απώλεια βάρους λόγω αδυναμίας πρόσληψης τροφής, στερεάς είτε υγρής. Αναφέρεται επίμονος μετεγχειρητικός λόξυγγας ακόμη και σε ασθενείς με πρωτογενή ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, σημείο επαφής του λόξυγγα με την ειδικότητα της Ορθοπεδικής.
Ως συνήθως η ομοιογένεια και η έλλειψη συγκρισιμότητας του βελονισμού αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της μεθόδου, καθώς αναφέρονται πρωτόκολλα αντιμετώπισης είτε με το σημείο GV-14 (μονοθεραπεία), BL-2 (acupressure) είτε προτυποποιημένος – standardized βελονισμός σε 3 σημεία, PC-6, ST-36 και CV-12. Υπό την (καθόλου αυτονόητη) προϋπόθεση πως ο ασθενής έχει ενημερωθεί σωστά και πλήρως για τους διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της εξαιρετικά ενοχλητικής επιπλοκής, απλώς δεν τίθεται θέμα επιλογής.
Σύγχρονες τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές εφαρμογές βελονισμού με την χρήση διαφόρων συσκευών τεχνολογικής αιχμής – Δρ. Ταραμπέ
Έχει αποδειχθεί και αναδειχθεί παγκοσμίως ότι το ανθρώπινο σώμα έχει περισσότερα από 2.000 σημεία βελονισμού. Συνδέονται μέσω των διάφορων μεσημβρινών. Η χρήση του βελονισμού σε ορισμένα σημεία εντός των μεσημβρινών ( ενεργειακών δρόμων ) πιστεύεται ότι βελτιώνει τη ροή του μπλοκαρισμένου ή στάσιμου Qi που συντελεί στην εμφάνιση χρόνιων και οξέων προβλημάτων υγείας .Ο βελονισμός μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτούς τους μεσημβρινούς. Με αυτό τον τρόπο αποκαθιστά την κίνηση του Qi και θεραπεύει την ασθένεια .
Τα σημεία βελονισμού πιστεύεται ότι διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό απελευθερώνει χημικές ουσίες στους μύες, στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Αυτές οι βιοχημικές αλλαγές μπορεί να διεγείρουν τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του σώματος. Μπορεί να προάγουν τη σωματική και ψυχική ευεξία.
Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί και τρόποι να διεγερθεί ένα σημείο βελονισμού όπως αποστειρωμένη πολύ λεπτή βελόνα μιας χρήσης , διάφορες μορφές φωτεινής ενέργειας ( Χαμηλής έντασης και ενέργειας ) , χημικές η φαρμακευτικές ουσίες και συσκευές ηλεκτρικής η μηχανικής διέγερσης .
Παρουσιάζουμε γνώσεις αιχμής που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις εφαρμογές του βελονισμού σε μια ποικιλία και βαρύτητα χρόνιων ασθενειών σωματικών οργάνων και ιστών και ιδιαίτερα με την χρήση χαμηλής ενέργειας ειδικών Λέϊζερς.
Τέλος, προτείνουμε την ενσωμάτωση του βελονισμού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ως βιώσιμη οδό για αποτελεσματική διαχείριση χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης.